Print

2011 Presentatie over stotteren

16 november 2011

Mies Bezemer.jpg

Mies Bezemer, een van de auteurs van het boek "Stotteren, van theorie naar therapie", hield voor de Quota leden uit Zeist een presentatie.

"Stotteren is niet vloeiend spreken. Hierbij kunnen woorden, lettergrepen en klanken herhaald of verlengd worden, soms resulterend in blokkades, de persoon die stottert lijkt vast te zitten op klanken en woorden."
Naast uitleg over de mogelijke oorzaken en behandelmethoden van stotteren maakten we via filmpjes kennis met kinderen en jong volwassenen die last hebben van stotteren. Wat voor impact heeft dit op hun leven en hoe gaan ze ermee om waren hierbij twee belangrijke vragen. Gebleken is dat aandacht voor het systeem waarvan een stotteraar deel uitmaakt van grote betekenis is: ouders, familie en vrienden, school, werk en overige betrokkenen. Stotteren komt immers mede voort uit interactie. In relatie tot anderen kan iemand zich een 'stotteraar' gaan voelen. "Het streven is om iemand te begeleiden tot 'iemand die stottert'. Het stotterprobleem zal hem/haar dan niet (meer) volledig hoeven te beheersen." 
Mies benadrukte het belang van vroegtijdig signaleren van stotterproblematiek. Immers, hoe langer bij aanwezige risicofactoren gewacht wordt met de benodigde behandeling, hoe meer kans iemand loopt om chronisch te gaan stotteren.
Meer lezen over stotteren? Kijk op www.stotteren.nl of www.stottercentrumzeeland.nl.

Voorafgaand aan deze vanuit groot enthousiasme gegeven boeiende presentatie genoten we bij een van de leden thuis van een heerlijke gezamenlijke maaltijd.