Print

2012 Werken en leven in o.a. Rwanda

7 maart 2012

Rwanda kaart-ongekaderd.jpg

Stephan Knoef en Sita Humalda, beiden van oorsprong Nederlanders, vertellen over hun 'Afrika-droom'.

Als Stephan in 1986 door zijn werkgever wordt uitgezonden naar Mozambique, ruiken hij en Sita meteen het avontuur. Stephan houdt zich o.a. bezig met de verkoop van trucks, vertegenwoordiging van Land Rover en met een concessie voor het kappen van hout. Daarnaast vertegenwoordigt hij het Nederlandse bedrijfsleven. 
'Iedere' nieuwe buitenlander komt in contact met hen: met Sita omdat zij bij een makelaarskantoor en een accountantskantoor werkt, met Stephan voor de aankoop van een Land Rover. Ook voor andere zaken hebben Stephan en Sita de contacten (bijvoorbeeld het zoeken van bedienden). 
Als de kinderen nog jong zijn gaat Sita terug naar Nederland. Nadat Stephan drie jaar geleden ook zo’n anderhalf jaar in Nederland heeft gewoond, vertrekt hij naar Rwanda. Rwanda is een heel ander land dan Mozambique, maar weer voelt Stephan zich er thuis. En ook Sita zal dit land over niet al te lange tijd haar woonland mogen noemen.
Met een toelichting op de politieke historie en huidige situatie van het land, een uitleg over de werkzaamheden van Stephan en de toeristische attracties van het land, komt dit bijzondere droomverhaal ten einde.

De rode draad door het leven van deze twee mensen is, zoals Stephan zo mooi verwoordt: het is niet interessant om een stukje markt te veroveren van iets dat al in het land aanwezig is. De uitdaging ligt bij het in de markt zetten van een dienst of product dat er voorheen nog niet was.