Print

2014 Architectuurrondleiding Meander ziekenhuis

1 oktober 2014

Een nieuw ziekenhuis bouwen, hoe doe je dat?
Rondleiding in het nieuwe Meander Ziekenhuis te Amersfoort op 1 oktober 2014.

foto 2-webiste.jpg

Marie José Beer kent André Willems en André kent de ziekenhuiswereld als geen ander.
Eerst als verpleegkundige, de laatste 10 jaar als rechterhand van de architect die het nieuwe Meander Ziekenhuis in Amersfoort ontworpen heeft.
Het ziekenhuis omvat in totaal 100.000 m2, op de scheidslijn van de stad Amersfoort en een mooi stuk natuur richting Eem.
Die ligging was een belangrijke drijfveer om de natuur ook in en om het ziekenhuis een belangrijke rol te laten spelen. Dat merkten we al toen we onze auto’s wilden parkeren. Het gebruikelijke grijze beton was onzichtbaar en vervangen door boomstammen, planten en klimop om de pilaren en het dak te laten begroeien. Het natuurgebied en oude Eem-loop van de rivier werden met deze bouw aangepakt en hersteld. 

foto 1-website.jpg

Het ziekenhuis is gebouwd als een soort dorp met straten en brinken, foyer en orangerie.
Er zijn 4 torens met elk een eigen functies zoals, kantoren, hotel waar de patiënten liggen en een toren waar vooral de poli’s zijn gevestigd. De torens zijn op de onderste verdiepingen met elkaar verbonden.
Er zijn uitsluitend 1-persoons kamers. In de kamer is alleen de achterwand gekleurd.
Het ziekenhuis ademt rust uit, door heel rustige kleuren in publieke ruimten te gebruiken.
Veel bamboe lambrisering en vezels zorgen voor een goede akoestiek. 

Per dag komen er 4-5000 mensen.
Liften brengen mensen direct maar juiste afdeling dus men hoeft niet te zoeken via routes of kleurlijnen. Warm of koud water gaat door buizen aan plafond bij offices enz. en zorgt voor verwarming.
Er is veel aandacht voor ergonomie van het personeel, zoals doorloop liften.
Voorop staat dat het gebouw veel prettigheid moest uitstralen, zodat het personeel prettig werkt en dat uitstraalt naar de patiënten.

Het personeel werd van meet af aan betrokken bij het ontwerpen via werkgroepen, en dat werd zo enthousiast dat iedereen reikhalzend uitkeek naar de verhuizing. Dat is een geweldige start bij zo’n grote “operatie”.

Na deze toelichting en veel grappige en interessante anekdotes liepen we van de ene toren naar de andere en zagen we de zichtlijnen en enkele van de 100.000 aandachtspunten die dit gebouw gemaakt hebben tot wat het is geworden.

foto 3-website.jpg

Dank voor deze buitengewoon interessante en leerzame rondleiding André!