Print

2014 Werkende vrouwen in de schilderkunst en kerstviering

12 december 2014

P1010494-website.jpg

Ook dit jaar bood de familie De Geer ons - Quota vrouwen en hun partners - voor de december bijeenkomst gastvrijheid op de ridderhofstad Oudegein. Wat hebben we het toch getroffen om het jaar te mogen afsluiten in deze prachtige ambiance die – zoals we konden constateren – aan de binnenkant een ware make over heeft ondergaan. En dat deden we onder het toeziend oog van de slotheren uit vervlogen tijden, bij kaarslicht, aan mooi gedekte tafels, genietend van een heerlijk diner. Waarbij we uiteraard de wijn dronken van de wijnproeverij met de sorren ten behoeve van ons gezamenlijke waterproject Naïade!

P1010499 (2)-website.jpg

P1010500-website.jpg

Echter, een avond die ‘alleen maar’ besteed wordt aan eten en drinken is niets voor ons. Vandaar dat de woensdagavondcommissie ook gezorgd had voor ons geestelijk voedsel in de vorm van een causerie door kunsthistorica Camee van Blommestein. Deze nam ons mee op een rondleiding door de kunstgeschiedenis over de manier waarop ‘werkende vrouwen’ in de kunst werden verbeeld. Het moederschap sloeg ze over, evenals ‘het oudste beroep’. Waardoor we op niet mis te verstane wijze werden geconfronteerd met het leven van vrouwen die vóór ons leefden, werkzaam in vooral dienstbare beroepen: dienstmeiden, poetsvrouwen en gelukkig was er dan ook nog een enkele vroedvrouw.

P1010511-website.jpg

Vervuld van kennis, en dankbaar dat de tijden voor vrouwen in ons deel van de wereld veranderd zijn, keerden we na deze memorabele avond huiswaarts.