Print

2010-2012 Preventie gehoorschade-de Hoortoren

Quota ondersteunt het initiatief Preventie gehoorschade door actief basisscholen te benaderen voor gastlessen en door voorlichting te geven op ouderavonden. Ook zal Quota bijdragen in de fondswerving.

In 2010 zijn er onder andere een aantal lessen gegeven aan leerlingen van groep 7 en 8 van de Godelinde baisisschool in Naarden. Twee verslagjes van kinderen: 

"In onze klas kwamen twee mensen vertellen over het gehoor. En ook dat je zuinig moet zijn op je oren! Het was superleuk!
Ze hadden het over de binnenkant van je oor. Je trommelvlies, de haartjes in je oor en je slakkenhuis. Ze vertelden wat er allemaal gebeurde daar. Als je namelijk te vaak in hard geluid staat, dan gaan die haartjes plat. En dat komt niet meer goed. Dus beschermen veel mensen die elke dag bij hard geluid in de buurt zijn hun oren. Bijvoorbeeld door oordopjes in te doen, een koptelefoon op te zetten (zonder muziek dan) en als je vaak een iPod op hebt, die niet zo hard zetten! En probeer ook zoveel mogelijk contact met heel hard geluid te vermijden. Hele knappe mensen zijn bezig een iPod uit te vinden die een piepje geeft als je hem te hard hebt staan. Verder hebben we allemaal testjes gedaan. We moesten geluid maken, bijvoorbeeld door een ballon leeg te laten lopen of aan een elastiek te trekken. Dan zie je trillingen en daar zit geluid in. We hebben ook een testje gedaan waarbij we heel hard geluid moesten maken. En dan ging een mevrouw meten met een apparaatje hoe hard we schreeuwden of iets anders deden. Het was heel erg leuk. Ze hadden ook een cd  opgezet een toen hoorde je hoe een normaal mens hoort en iemand met een gehoorapparaat. Mensen met een gehoorapparaat horen niet zo goed. En dove mensen horen helemaal niets!
Aan het einde zeiden ze: Wees zuinig op je oren! Je moet je hele leven ermee doen."

"Ik maak dit werkstuk voor school. Er kwamen twee mensen vertellen over je gehoor. Je deed allemaal proefjes, bijvoorbeeld dat je een elastiekje ging laten trillen. Zo werkt het ook met je gehoor.
Ik ga je vertellen over: 1) verschillende onderdelen, 2) hard/zacht en 3) Wat kan er gebeuren?.
1) Je hebt verschillende onderdelen in je oor. Bijvoorbeeld:
gehoorgang
trommelvlies
hamer
aambeeld
stijgbeugel
slakkenhuis
haarcellen
2) hard/zacht
Je hebt decibellen bij het horen. Je kan decibellen meten, hoe hard of zacht het is, met een decibellenapparaat. Als het te hard is dan kan je schade oplopen.
3) Wat kan er gebeuren?
Als je te hard je muziek aan zet dan kan je doof worden en dan kan je oor kapot gaan."

Onderstaand de lesplaat die we tijdens onze lessen gebruiken en waarover de kinderen in hun verslagjes spreken.

lesplaat-Hoe werkt het gehoor?

De Quotaleden die lesgeven maken gebruik van 'De Hoortoren' die ontwikkeld is door de Nationale Hoorstichting en eigen materiaal. Voor meer informatie over de 'De Hoortoren': download hier de folder

Op 4 maart 2010 werden we geïnstrueerd door medewerkers van de Nationale Hoorstichting:

presentatie nationale Hoorstichting